De PRE
Ras kenmerken van de Pura Raza Española
De PRE is een al eeuwen oud ras welke samen met de Lusitano de basis vormen voor alle barokke rassen. Het hoofdstamboek de ANCCE bevindt zich in Spanje. Binnen andere landen zijn er dochterstamboeken die allen aangesloten zijn bij de ANCCE. De PRE is altijd afkomstig uit 2 goedgekeurde (APTO) stamboekouders. Een paard zonder de stamboekpapieren is nooit een PRE.
Raskenmerken:
Het hoofd van de PRE is goed geproportioneerd, met een recht of enigszins bol profiel en een droge kaaklijn. De oren zijn over het algemeen iets lager op het hoofd geplaatst dan bij andere rassen. De ogen zijn amandelvormig. De hals kenmerkt zich door de fors gespierde manenkam en de veelal (bij hengsten) lange weelderige manen. De bouw van een PRE is compact en staat bij voorkeur in het vierkantmodel, hoogte versus breedte. De brede borst is gespierd. Het beenwerk is sterk en droog. De ribben zijn duidelijk gearceerd en mooi rond. Het kruis is rond en de staartinplant is laag. De staart is vol en weelderig. Alle kleuren zijn toegestaan maar de meest voorkomende kleur is schimmel . De schofthoogte van de merries begint bij minimaal 1.52 m. De hengsten zijn iets groter met een schofthoogte vanaf minimaal 1.54 m. De gangen van de PRE zijn in meer of mindere mate verheven. Het achterhand gebruik is sterk en daardoor is de PRE een meester in het verzamelen. De galop is bergopwaarts. Een PRE is niet alleen door zijn gangen een zeer comfortabel paard om te rijden, zijn nobele karakter maakt dat hij een zeer fijne compagnon is om mee te werken. De PRE is een sterk en sober paard met fijn gebouwde maar harde benen. Dat maakt hem voor vele doeleinden zeer geschikt. Het is echter wel zo dat de PRE 'laat rijpt', hij heeft de tijd nodig om te groeien ze blijven lang jong.
Het Spaanse paard is een super veelzijdig paard met vrijwel zonder uitzondering een gouden karakter. Of het nu een zuivere PRE betreft, een cruzado of een Andalusiër, het Spaanse bloed, de edelmoedigheid en de intelligentie geven mogelijkheden tot allerlei gebruiksvormen.
DOMA VAQUERA
Deze veehoeders-stijl is eeuwenoud en wordt nog steeds van vader op zoon doorgegeven. In Spanje leven nog veel kuddes met paarden en koeien in de campo, het platteland van Spanje. De Doma Vaquera is een manier van vee hoeden, waaruit ook het western rijden is ontstaan. Het kenmerkt zich door de sobere klederdracht van de ruiters en specifieke optoming van de paarden. De zadels hebben grote bakken van stijgbeugels, een houten boom en is bekleed met schapenvacht . Het hoofdstel heeft een stangbit met de bekende flosjes of franjes op het voorhoofd. Maar ook door de oefeningen die functioneel zijn en gebruikt worden tijdens het werk met het vee. De paarden waarop de Spaanse Doma Vaquera ruiter, de Spaanse boer, rijdt is vaak een crusado of een Engels volbloed. De paarden moeten een groot uithoudingsvermogen hebben, snel en wendbaar zijn. Ook worden in Spanje worden Doma Vaquera wedstrijden gereden op verschillende niveaus. De traditionele Doma Vaquera klederdracht is ook de algemene nationale klederdracht van Spanje en deze kleding wordt ook gedragen tijdens de PRE keuringen.
Een onderdeel van de Doma Vaquera is het rijden met de Garrocha, deze minimaal 3.50 m. lange houten stok met metalen punt wordt gebruikt om een dier van de kudde te scheiden. Het rijden met de Garrocha is vaak een onderdeel op shows en demonstraties omdat het spectaculair is om naar te kijken. Het rijden met de Garrocha vergt een goede samenwerking tussen ruiter en paard.
DRESSUUR
In Spanje Doma Clasica genoemd is de hedendaagse dressuur waarin de PRE vaak uitblinkt in de verzamelde gangen. Daarnaast zijn ze een prachtige verschijning in de ring. Ook zijn ze felixibel en lenig, maar het belangrijkste is hun enorme wil om mee te werken .
ALTA ESCUELA
Deze wijze van africhten van paarden vindt zijn oorsprong in het leger. De Alta Escuela (of hoge school) kennen we van de Real Escuela in Jerez, en is gebaseerd op de traditionele Spaanse rijstijlen, zoals de Doma Vaquera en het werk van de Rejoneador. De grondlegger van de school is Hr. Alvaro Domecq, een alom bekende stierenvechter. Deze discipline met hoge school oefeningen werden oorspronkelijk gebruikt in het leger. De Spaanse pas werd gebruikt om ruimte voor de manschappen te creëren, de capriolen om de vijand uit te schakelen. Deze oefeningen zien we ook weer terug in de rijstijl van de Rejoneador, de stiervechter te paard. De Alta Escuela in Spanje is niet te verwarren met de hoge school zoals die in de rijschool in Wenen wordt uitgeoefend, die is namelijk gebaseerd op de klassieke dressuur, waaruit de Doma Clasica is ontstaan.
Lange teugelen is een onderdeel van de Alta Escuela en staat op zichzelf als dressuuronderdeel. Het vereist een hoge concentratie van zowel paard als "ruiter". Het werk aan de lange teugel is ook een goede trainingsmethode voor jonge paarden zonder ze belasten met gewicht of druk. Ook de hoge schoolsprongen uit de Alta Escuela discipline worden aan de lange teugel uitgevoerd. Deze oefeningen worden gedaan door de een hoog opgeleid trainer en vergt veel kracht en concentratie van het paard.Het paard wordt opgeleid met een gewoon trensbitje en een lange dubbele teugel. De trainer loopt meestal ter hoogte van de flank van het paard en kan zo de hulpen geven voor wijken, stelling of verzameling. Natuurlijk is hier ook een groot vertrouwen tussen trainer en paard een vereiste.
AANGESPANNEN RIJDEN
Ook in Spanje wordt veel aangespannen gereden, vooral op feria's en pelgrimtochten. Er wordt vaak met een 2, 4 of 5-span gereden Daarnaast wordt er ook steeds meer op het gebied van de samengestelde wedstrijdsport competities gehouden. En ook hier wint het Spaanse paard aan populariteit. Door hun behendigheid, uithoudingsvermogen en hun krachtige achterhand is het mogelijk om in de marathon kort en krachtig te wenden zonder snelheidsverlies.
WORKING EQUITATION
WE is een werkrijstijl gebaseerd op de Zuid Europese rijstijl (zie Doma Vaquera) op het platteland.
Working Equitation bestaan uit 3 onderdelen:
De dressuurproef, waarin de oefeningen uit de Doma Vaquera gereden worden.
Een obstakelparcours, die 2 keer gereden dient te worden, een keer op stijl en een keer op snelheid.
En als laatste het veedrijven. Voor deze rijstijl zijn paarden nodig die kort kunnen wenden, snel kunnen draaien en stoppen en makkelijk van galop wisselen. Spaanse paarden lenen zich hier vaak bij uitstek voor.
VRIJHEIDSDRESSUUR
Dit is een vorm van trainen van het paard om aan een lang touw de beginselen aan te leren van dressuur en de omgang met de mens. Steigeren, knielen en allerlei kunstjes kun je het paard aanleren om hem later onder het zadel deze trucjes te laten uitvoeren. Vrijheidsdressuur wordt vaak toegepast bij jonge paarden in opleiding maar ook bij oudere beleerde paarden om de training afwisselend en leuk te houden. Het jonge Spaanse paard is hier uitermate geschikt voor omdat ze graag willen werken en leren zonder dat ze belast worden met gewicht en druk . De PRE is laat volwassen zowel mentaal als fysiek en de kans om ze te overvragen zit in een klein hoekje omdat ze intelligent zijn en hun “will to please’’. Het Spaanse paard is dus ook op jongere leeftijd (3+) geschikt om leuke dingen mee te ondernemen zonder dat je er een zadel op hoeft te leggen. Een goede basis voor trailerladen of schriktraining en vertrouwen tussen mens en paard op te bouwen.
RECREATIE
Natuurlijk mogen we de recreatieruiters niet vergeten, de Spaanse paarden staan alom bekend als dapper, betrouwbaar en vooral voorzichtige paarden die graag leren en van afwisseling houden. Urenlange ritten langs het water, door het bos en zelfs door de stad. Je kunt op ze rekenen wanneer ze het vertrouwen van de ruiter hebben en natuurlijk een gedegen opleiding hebben gehad. Veel liefhebbers wandelen met hun jonge paard in het bos of op straat om ze een goede basis te geven en dat kunnen we als vereniging alleen maar toejuichen. Wat is er nu leuker om met een grote groep liefhebbers met hun Spaanse paarden door de duinen of de bossen te trekken met tussendoor een hapje en een drankje? Of rond te galopperen met een vlag tijdens een evenement terwijl het paard zichtbaar geniet van alle aandacht en de muziek ? Ontspanning is toch het aller leukste voor de liefhebbers en hun paard en komen in bovenstaande disciplines ook steeds weer terug.
Kortom, wat je ook van plan bent te gaan doen met je paard, plezier, veiligheid en het doel om te leren maken dat we als vereniging open staan voor iedereen met een Spaans paard of met passie voor het prachtige ras, de PRE.
©2019 | Vereniging van het Spaanse paard Nederland
Word nu lid!
Privacy statement